Vår by

Överstbyn - Råne älvdal - Norrbotten

Överstbyn ligger i vackra Råne älvdal

och har omkring 90 invånare


Överstbyn är kanske mest känd för Korpforsen, som är ett populärt utflyktsmål med grillplatser och plats för husvagnar. Nestors Café & Diversehandel är ett annat av byns uppskattade besöksmål, där Du kan handla gamla saker och fika hembakat. Öppet sommartid.


Entreprenörskap


Byn präglas av entreprenörskap och livskraftiga företag. Förutom Nestors Café & Diversehandel har CreActive Adventure sin bas i Överstbyn, liksom företaget Nordcraft med anläggningen Getronosan. Det finns dessutom flera entreprenörer inom transportsektorn, skogssektorn, VVS, tillverkning av keramiska produkter, en verkstad för reparationer av motordrivna fordon och byggentreprenad. Etablering av småföretag bidrar till att människor kan försörja sig i området, vilket i sin tur kommer att bidra till ökad befolkning. Turistföretagen gör så att besökare från hela världen hittar hit.

Naturen


I naturen runt Korpforsen finns unika arter av flora och fauna speciella för Råne älvdal. Fiske i Avan, Överstbyträsket eller i älven kan bland annat ge gädda, abborre, gös och lake. Området är också populärt för kräftfiske och det finns sjöar med inplanterad ädelfisk. Fina stigar och skogsbilvägar leder upp på berg med mycket fin utsikt över byn och älvdalen. Sommar som vinter är byn ett eldorado för naturintresserade.

Inflyttning


Under senare tid har flera nya familjer flyttat in i byn. Några av dem har ingen tidigare koppling till Råne älvdal men en gemensam längtan efter landsbygd och närheten till vatten och natur. De inflyttade uttrycker en positiv överraskning över den kreativa anda och det engagemang som präglar bygden